Translate

Ñoldor'un 5. Yüce Kralı Turgon Turukano Kimdir?

Yazar: Savaş Arabacı Tarih: 23:04 Kategori: , , , , , Yorum: Yorum Yap

- -ÑOLDOR'UN 5. YÜCE KRALI TURGON'A DAİR- -

Turgon, Ağaçların 1300. yılında doğmuştur. İsminin anlamı Turukano yani Yöneten Kral'dır. Bilge Turgon olarak da bilinir. Fingolfin'in 2. oğludur. Fingon, Aradhel, Argon kardeşleridir.

Fëanor'un oğullarını sevmezdi. Finarfin'in çocuklarıyla, özellikle de Finrod ile daha samimiydi. Fëanor Ñoldor’u Orta Dünya’ya geri dönmek için ikna edince, Fingolfin, Turgon ve Finrod buna karşı olsalar da bu yolculuğa katıldılar. Fëanor ve oğulları, gemilerle ayrıldığı zaman, babası Fingolfin ile beraber kendi ırkından olanları Helcaraxë'den geçirdi, bu sırada kendi eşi olan Elenwë'nin ölümüne tanık oldu. Yolculuk sırasında Turgon ve takipçileri Nevrast'a yerleşti.

Yıl 50’yi gösterdiğinde; Turgon Finrod’u ziyarete gitti. Birlikte Sirion’dan güneye doğru yolculuğa çıktılar. Sonunda yorgun düştüklerinde Alacakaranlık Gölü’nde mola verip uykuya daldılar. Bu sırada Ulmo, onlara rüyalar göstererek; gizlenmiş kaleler inşa etme konusunda cesaretlendirdi. Turgon Valinor’daki Tirion’u anımsatacak güzellikte bir şehir kurmak için uygun bir yer bulamadı. 53’te ise bu sefer Ulmo’nun kendisi göründü ve ondan Sirion diyarını gözden geçirmesini söyledi. Ulmo’nun rehberliği sonucunda Kuşatan Dağlarla etrafı sarılı olan Tumladen Vadi’sini buldu. 64’te ise Gondolin’in inşasına başlandı ve tam 52 yıl sürdü. 116 yılında inşası tamamlanan Gondolin’e taşınmak üzere iken Ulmo bir kez daha belirdi karşısında ve onu uyardı:

  “Sonunda artık Gondolin'e girmelisin Turgon; ve ben de Sirion vadisinde, ve oradaki tüm sularda gücümü göstereceğim ki gidişinin farkına varılmasın, senin iraden dışında kimse oradaki gizli girişi bulamasın. Eldalië'nin yönettiği tüm ülkeler içinde Melkor'un karsısında en uzun Gondolin dayanacak. Ama ellerinin işlediği, yüreğinin tasarladığı bu eseri çok fazla sevme. Ve hatırla ki Ñoldor'un gerçek umudu Batı' da yatar ve Deniz' den gelir...."

Ayrıca Ulmo içte yaşanacak hainliğe karşı da uyardı onu.

"..."Böylece Ñoldor lanetinin son gelmeden önce seni de bulacağı söylenebilir ve ihanetin senin duvarlarının içinde uyanması gerçekleşebilir. Onlar ateş tehlikesinde olacaklar. Ama bu tehlike gerçekten yaklaşırsa, o zaman ta Nevrast'tan bile seni uyarmak için birisi gelecek. Ondan yıkımın ve ateşin ötesinde Elfler ve İnsanlar için umut doğacak. Bu yüzden bu evde zırh ve bir kılıç bırak, yıllar içinde gelecek olan onu bulsun, böylece sen de onu tanı ve yanılma..."

Sonunda Turgon halkı ile birlikte Gondolin’e yerleşti. Dışarıdan hiç kimsenin Gondolin’in yerini bilmesine izin vermedi. Şehre gelebilen her kimse Turgon’un yasalarına gerekirse zorla uyarak burada kalır ve hiçbir zaman ayrılamazdı. Halkı Gondolindrim olarak anıldı. Gondolin zamanla gelişti ve çok kudretli bir şehir oldu. Turgon, her yıl Valar’dan yardım istemek için gemi ile adam yolluyordu ancak giden geri dönmüyordu.

Gondolindrim; on iki farklı aileden oluşur. Bunlar;
Kral'ın Hanedanı, Liderleri Turgon’dur. 
Altın Çiçek Hanedanı, liderleri Glorfindel’dir.
Öfke Çekici Hanedanı liderleri Rog’tur. 
Ağaç Hanedanı, liderleri Galdor'dur.
Sütun Hanedanı ve Kar Kulesi Hanedanı, liderleri Penlod'tur.
Pınar Hanedanı, liderleri Ecthelion'dur.
Köstebek Hanedan, liderleri Meaglin’dir. 
Kanat Hanedan, liderleri Tuor’dur. 
Harp Hanedanı, liderleri Salgant dir. 
Kırlangıç Hanedanı, liderleri Duilindir. 
İlahi Ok Hanedanı, liderleri Egalmoth’dur. 
(not: Gondolindrim'in 12 hanesiyle ilgili bir yazı paylaşacağım.)

Aredhel’in yolculuğuna kadar uzun bir barış dönemi yaşandı. Aredhel, 316 yılında şehirden sıkıldığı için abisinden izin alarak ayrıldı. Fëanor'un oğlu Celegorm’un yanına gitmek istiyordu. Ancak Aredhel onu bulamadı ve kayboldu. Yolu Nan Elmoth ormanına düştü. Orada Eöl adında bir Karanlık Elf ile evlendi ve Meaglin’i doğurdu. Aradhel, 400 yılında Eöl cücelerin yanına yola çıkmışken Meaglin’i de alıp Gondolin’e gitti. Eöl onları bulamayınca izlerini sürdü ve saklı yolu keşfetti. Turgon, Eöl’e dostça yaklaştı ve yasalar gereği Gondolin’den çıkamayacağını söyledi. Eöl ise ölümü pahasına reddetti ve oğluna mızrak atarak onu öldürmek istedi tam o sırada Aredhel, Meaglin’in önüne atladı ve omzundan yaralandı. Mızrağın ucu zehirli olduğu için akşama öldü. Daha sonra Turgon Eöl’ü cezalandırarak Gondolin’in yüksek surlarından aşağı attı. Eöl oğluna kendisiyle aynı kaderi paylaşması için bir lanet okudu. Bu durum sonucunda hem annesiz, hem babasız kalan Meaglin’i Turgon yetiştirip büyüttü.

Geçen zamanda ikinci bir barış dönemi yaşandı ta ki 455 yılındaki Dagor Bragollach (Ani Alev Savaşı)'a kadar. Turgon'un babası Yüce Ñoldor Kral’ı Fingolfin, atını Morgoth'un kalesi Angband’a sürüp Morgoth ile düello yaptı ve öldü. Fingolfin'in cesedini Kartalların Kralı Thorondor Morgoth’un elinden alıp Kuşatan Dağlara getirdi. Turgon, burada babasına bir mezarlık yaptırdı. Babasının ölümü sonrası Noldor'un Yeni Yüce Kralı abisi Fingon oldu. 

Birkaç yıl sonra Hurin ve Huor adında iki insan Crissaegrim dolaylarında kayboldu. Thorondor onları Gondolin’e götürmesi için iki kartal yolladı. Turgon onları kabul etti. Ve evlerine gitmek isteyene kadar kalmalarına izin verdi. Bu olay 50 yıl sonra gerçekleşecek Gondolin’ in yıkımı için serpilen ilk tohumlardandı. 

472 de Meadhros birliği kuruldu ve Anfaughlith çölünde Sayısız Gözyaşı Savaşı yaşandı. Bu savaşta kimsenin beklememesine rağmen Turgon 10 bin kişilik ordusuyla savaşa katıldı. Fingon’un zor anında yardıma geldi ve yanında Hurin ile Huor’u buldu. Savaş Eldar’ın lehineyken bir anda savaşın yönü değişti. Turgon Fingon’dan ayrı düştü. Fingon Balrogların lideri Gothmog tarafından katledildi. Hurin ve Huor ise Turgon’ u Gondolin’e dönmeye zorladı. 

--Hurin: "Şimdi gidin efendim, henüz zaman varken! Çünkü sizde Eldar'ın son umudu yaşıyor ve Gondolin ayaktayken Morgoth hala kendisinin yüreğinde olan korkuyu hissedecektir.." 
--Turgon: "Artık Gondolin uzun süre gizli kalamaz ve keşfedildiğinde yıkılmalı.”
-Huor: "Sadece çok kısa bir süre dayansa bile, sizden ve benden Eldar’ın ve insanların umudu doğacaktır. Bunu size, efendim, ölümün gözleriyle söylüyorum: Burada sonsuza dek ayrılmamıza ve beyaz duvarlarınıza yeniden bakamayacak olmama rağmen, sizden ve benden yeni bir yıldız yükselecektir. Elveda!" 

Turgon hayatta kalanları da Gondolin’e geri çekildi. Hurin ve Huor ise kalan Dor-lomin insanları ile Morgoth’un ordusuna karşı savaşmaya devam etti. Huor gözünden bir okla vurulup öldü, Hurin ise Morgoth tarafından esir alındı. Morgoth, Hurin’e Gondolin’in yerini sordu ama Hurin yerini söylemeyi reddetti. Bunun sonucunda Morgoth ona türlü işkenceler edip, onu ve ailesini lanetledi ve onu Thangorodrim zirvesine hapsetti.

 Fingon’un ölümü üzerine Noldor’un 5. Yüce Kralı Turgon oldu. Turgon, Valar’dan tekrar yardım istedi, bu sefer Gemi Yapımcısı Cirdan'da 7 gemi yaparak ona yardım etti. Ama habercilerin hepsi öldü, yıllar sonra karaya ulaşabilen Voronwë adında ki Gondolin'li haberci hariç.

Huor oğlu Tuor yıllar sonra Vinyamar’daki kılıç ile zırhı buldu. Kılıcı kuşanıp zırhı giydikten sonra kıyıya ilerledi. Burada Ulmo yanında belirdi ve ona Gondolin’i nasıl bulacağını söyledi. Ona Morgoth’un hizmetkârlarından saklanabilmesi için bir pelerin verdi ve sonra da, Gondolin yolunu gösterecek bir Elf yolladı. İşte bu Elf, Turgon’un zamanında Valar’a yolladığı elçilerden olan Voronwë’ydi. Voronwë, gemisi battığında Ulmo sayesinde kurtarılmış ve sağ salim kıyıya ulaştırılmıştı.

 Tuor Gondolin’e vardı ve Turgon’ un yanına getirildi. Sonra Turgon’a Ulmo’nun, Gondolin’ in Düşüşü’ nün yakın olduğu uyarısı ile şehri terk edip halkıyla birlikte Sirion aşağısına inerek Denize geçmeleri tavsiyesini iletti. Turgon Ulmo’nun uyarılarını uzun uzun düşündü ama Turgon gururluydu ve canından çok sevdiği şehrini bırakmak istemiyordu. Şehirde kalmaya karar verdi. Saklı yolun kapatılmasını ve güvenliklerin iki katına çıkarılmasını emretti. Morgoth ise tüm gücünü Gondolin’e aramaya adamıştı. Her yerde casusları kol geziyordu. Bir süre sonra Hurin’i saldı ve peşine casuslar yolladı. Hurin ise Kuşatan Dağlarda dolaştı, onu bir kartalın gelip alması umuduyla. 
“Turgon, Turgon, Serech Bataklıklarını hatırla! Ey Turgon, saklı salonlarından sesimi duymayacak mısın?” 

Morgoth, bu çığlıkları duyunca Gondolin’in bu dolaylarda yattığını anladı ve buralara yoğunlaştı. Hurin ise cevap alamamış bir şekilde ve acı içinde geri döndü.

 509 yılında Maeglin, Turgon’un emirlerine karşı gelmiş ve metal cevherleri aramak için Kuşatan Dağların dışına çıkmıştı. Ancak Orklar onu kaçırdı ve Angband’a götürdü. Morgoth Gondolin’in yerini sorduğunda Maeglin hayatı karşılığında söyleyeceğini teklif etti. Morgoth teklifi kabul etti. Meaglin’i ise kuşkulanmasınlar diye hemen geri yolladı.. Gondolin’de Tarnin Austa (Yaz'ın Kapıları Festivali) kutlandığı sırasında Morgoth tüm gücüyle saldırdı. Bu savaşta Morgoth, Büyük Son’a kadar görülmemiş Demirden Canavarlar kullandı.

Turgon ise derhal savaş meclisini topladı. Tuor şehirden çıkılıp düşman üzerine gidilmesini savunuyordu ama Maeglin ve Salgant, Turgon’u şehirde kalmaya ikna etti. Meclis böylece dağıldı ve Gondolin halkı ile Gondolindrim’ in 12 hanesi savaşa hazırlanmaya başladı. Savaş başlamıştı. Morgoth’un ordusu Tumladen Vadi’sine girmişti. Morgoth, Demirden Canavarları ile suru mahvetti. Galdor ve Rog‘un askerleri bu saldırıyı ancak durdurabildiler. Maeglin ise Tuor’u bulup öldürmek istedi ama Tuor güçlü ve çevikti. Tuor ailesini de alıp Meaglin’i surlardan aşağı itti. Meaglin böylece öldü, babasının laneti gerçekleşmiş oldu.

 Ejderlerin de destekleri ile Morgoth’un ordusu Kral Meydanına kadar geldi, tüm ailelerde orada toplandı. Pınar Hanedanın lordu Ecthelion, Balrogların Lideri Gothmog ile dövüştü. Ecthelion, miğferindeki elması Gothmog’a sapladı ve ikisi birlikte çeşmeye düşüp boğuldular. Turgon için savaş çok kötü gidiyordu. Şehrin her yanında askerleri can veriyordu. En son Idril’in yaptırmış olduğu gizli yolu kullanmaları için Glorfindel ve beraberindekilere emir verdi. Turgon ise kulesinin en yüksek yerine tırmanıp haykırdı;
“Ñoldoli’nin Zaferi büyük olacak.” 

Orklar ona güldü, bu cümlesiyle alay etti. Sonra Turgon' un kulesi de yerle bir oldu. Böylece Orta Dünya'dan göçüp gitti Noldor ve Gondolin'in Kralı Turgon..

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder