Translate

Elfler'in Üç Yüzüğü

Yazar: Savaş Arabacı Tarih: 18:20 Kategori: , , Yorum: Yorum Yap


Narya, Nenya ve Vilya. Güç yüzükleri arasında Tek Yüzük’ten sonra en güçlü yüzüklerdir. Güçleri hissetme, yapma, koruma ve iyileştirme üzerinedir. Silah olmamalarına karşın Sauron ve ona hizmet edenlerden korunmak için kullanılabilirler. Bu üç yüzük taşıyıcılarını görünmez yapmazlar. 

Elflerin güç yüzükleri ikinci çağın 1590’lı yıllarında büyük Elf ustası Celebrimbor tarafından Eregion’da yapılmıştır. Eregion’daki Celebrimbor ve Elf demircileri Valar’ın temsilcisi gibi davranan ve kendilerine yeni marifetler öğreteceğine söz veren Sauron tarafından kandırılmıştır. Sauron’un talimatlarıyla Elfler dokuz yüzük ve yedi yüzükte dahil olmak üzere güç yüzüklerini yapmaya başladılar. Elflerin üç yüzüğü ise Celebrimbor tarafından tek başına yapıldı. 

1600’lü yıllarda Sauron Hüküm Dağının ateşinde diğer güç yüzüklerini kontrol edecek Tek Yüzüğü dövdü. Elflerin üç yüzüğüne Sauron hiç dokunmamış olmasına rağmen onun öğrettiği maharetlerle yapılmışlardı ve hala tek yüzüğün gücüne bağlıydılar. 
Sauron tek yüzüğü taktığı zaman Elfler, onun farkına vararak nasıl kandırıldıklarını anladılar. Buna rağmen kendilerini yüzükleri yok etmeye ikna edemediler ve Galadriel, Celebrimbor’a yüzüklerin saklanmasını, Sauron tek yüzüğe sahip olduğu sürece asla kullanılmamalarını öğütledi. 1693 yılında Narya ve Vilya Lindon’daki Gil-Galad’a gönderilirken Galadriel Nenya’yı aldı. 

1697’de elflere savaş açan Sauron, Eregion’u yıktı. Üç yüzüğün yerini öğrenebilmek için Celebrimbor’a işkence etti ve elf yüzüklerin yerini söylemeyi reddedince O’nu öldürttü.

3441, ikinci çağın sonlarında Sauron yenildiğinde tek yüzük Isildur tarafından alındı ve sonrasında kayboldu. Tek yüzük Sauron’un kontrolünden çıktıktan sonra üç yüzüğün taşıyıcıları üçüncü çağ boyunca “Eskinin güzel hatıralarını korumak, zamanın durduğu ve çöküşün bastırıldığı yerleri efsunlarla çevirip barışı sürdürmek, gerçek batının mutluluğundan bir görünüş” için kendi yüzüklerini kullanabildiler(Mektup #131). 

25 Mart 3019’da Tek Yüzük yok edildikten sonra yüzükler güçlerini kaybetti ve onlar tarafından işlenmiş her şey zayıflamaya başladı. 29 Eylül 3021 yılında taşıyıcıları Orta Dünya’dan ayrılarak Batı’daki Ölümsüz Topraklara giderken yüzükleri de yanlarında götürdüler. 


Narya 
Ateş yüzüğü Narya kırmızı bir taşla süslenmiştir. Yüzük savaşı zamanında Narya’nın taşıyıcısı Gandalf’tır.

İkinci Çağ, 1693’te üç yüzük saklandığı zaman Narya Gil-galad’a emanet edilmiş, O’da yüzüğü Gri Limanların Lordu Cirdan’a geçirmiştir. Gil-galad’ın bunu ne zaman yaptığı tam olarak bilinmemektedir. “Galadriel ve Celeborn’un Geçmişi” hikâyelerinden birine göre Gil-Galad Narya’yı Cirdan’a Celebrimbor’dan aldıktan çok kısa bir süre sonra vermiş ve bu düşünce “Yılların Öykülerinde” yapılan açıklamalarla desteklenmiştir. Silmarillion’da ise Cirdan’ın başından beri Narya’ya sahip olduğu ima edilmektedir. Ancak “Galadriel ve Celeborn’un Geçmişi” nde Gil-Galad’ın Narya’yı Cirdan’a vermek için ikinci çağ 3431 yılındaki son ittifakla birlikte Lindon’dan ayrılmasını beklediği anlatılmaktadır.

Üçüncü Çağ, 1000 yıllarında Gandalf Gri Limanlar'a vardığında Cirdan onun yüce ruhunu görerek en bilge büyücülerden olduğunu anlamış ve Narya’yı şu sözlerle Gandalf’a vermiştir:

“Alın bu Yüzük’ü, Efendim,” demişti; “çünkü sizin uğraşınız çok zorlu olacak; ama bu yüzük, üzerinize alacağınız yorgunluk içinde size destek olacaktır. Bu Ateş yüzüğü’dür, bununla birlikte, belki, giderek soğuyan bir dünyadaki yürekleri yeniden tutuşturabilirsiniz.” Güç Yüzüklerine Dair Ekler: "Yılların Öyküsü,"

Gandalf Narya’yı gizlice taşıdı ancak Saruman Cirdan’ın hediyesinden haberdar oldu ve Gandalf’a gücendi. Gandalf’ın ruhu Narya ile efsunlandı ve Sauron’un yıkıcı ateşine küçük umut ateşiyle karşı koydu. Yüzük savaşının ardından Gandalf, Gri Limanlara Narya’yı açıkça takarak geri döndü. Elrond ve Galadriel, Vilya ve Nenya’nın taşıyıcılarıyla birlikte batıya yelken açtıklarında kendi yüzüğünü de beraberinde götürdü. 

Sözcük Bilgisi
Muazzam Narya, Ateşin yüzüğü, Kırmızı yüzük ve üçüncü yüzük olarak da bilinen Narya ismi Quenya dilinde “Alev, ateş” anlamına gelen "nar" kelimesinden gelmektedir.


Nenya
Su yüzüğü Nenya, mithrilden yapılmış ve beyaz bir elmasla süslenmiştir. Galadriel, Nenya’nın taşıyıcısıdır.

Galadriel, Nenya’yı İkinci Çağ 1693’te yüzükler ilk saklandığı zaman Celebrimbor’dan almıştır. Nenya’yı Lothlórien’in altın ağaçlarının güzelliğini korumak, onların sanki “Solmayan, değişmeyen ya da ihmalsizliğe düşmeyen ebedi topraklar olarak görünmesini sağlamak için kullanmıştır.”(Yüzük Kardeşliği)

Galadriel ayrıca yüzüğün gücünü Lothlórien sınırlarını dış dünyada büyüyen Sauron’un gölgesinden savunmak için kullanmıştır. Üçüncü çağda Orklar Dumanlı Dağların yakınlarını istila etmişler ve Khazad-dum’da bir Balrog uyanmıştı. Kötücül güç Lothlórien’den geçen Anduin’in karşı kıyısındaki Dol Guldur kalesini inşa etmesi için bir büyücü çağırmıştı. Daha sonra büyücünün Sauron olduğu öğrenilecekti. Sauron Mordor’a döndükten sonra Dol Guldur’daki ileri karakolu komuta etmesi için Nazgul Khamul’u atadı. Lothlórien’in korunan sınırlarından geçemeyen Sauron Galadriel’in üç yüzükten birine sahip olduğundan şüphelenmiş olsa bile, Nenya ondan saklı kaldı.

3019’un başlarında Frodo Baggins Lothlórien’e geldiğinde Galadriel Nenya’yı ondan gizlemedi. Tek yüzüğün taşıyıcısı olduğu için Frodo diğerlerinden farklı olarak Galadriel’in parmağındaki Nenya’yı görebildi. Galadriel Frodo’ya eğer tek yüzüğü yok etmeyi başarabilirse Nenya’nın gücünü kaybedeceğini ve Lothlórien’in zayıflamaya başlayacağını söyledi. Bu durum Galadriel’i çok derinden üzmesine rağmen O ve diğer Elfler Sauron’un tamamen yenileceğini bildiklerinden buna katlanmaya razıydı. 
Galadriel’in denize açılıp ölümsüz topraklara dönme arzusu Nenya ile kuvvetlenmişti. 29 Eylül 3019’da, Sauron’un düşüşünün ardından Galadriel Nenya’yı da yanına alarak batıya gitmek için Orta Dünya’dan ayrıldı. 

Sözcük Bilgisi
Su Yüzüğü, Ak Yüzük ve Adamant Yüzüğü- anlamı “Elmas” olarak da bilinen Nenya ismi ”su” anlamına gelen "nen" kelimesinden gelmektedir.



Vilya
Gök yüzüğü Vilya’nın üçler arasında en güçlü olduğu söylenir. Altından yapılmış yüzük mavi bir taşla süslenmiştir. Yüzük Savaşı zamanında Vilya’nın taşıyıcısı Elrond’dur.

Vilya ilk olarak güvende tutması için Gil-galad’a verilmiş ve O’da yüzüğü Elrond’a vermiştir. Gil-galad’ın bunu ne zaman yaptığı tam olarak bilinmemektedir. “Yılların Öykülerine” göre Gil-galad yüzüğü ikinci çağ 3441 yılında, ölmeden önce vermiş ancak ölmeden ne kadar önce olduğu belirtilmemiştir. “Galadriel ve Celeborn’un Geçmişi” hikâyelerinde Gil-galad’ın Vilya’yı Elrond’a onu kendisine vekil atadığı ikinci çağ, 1701 yıllarında verdiği anlatılmaktadır. 

Elrond, Vilya’yı Rivendell’i sığınak olarak korumak ve Sauron’un hizmetkârlarından uzak tutmak için kullanmıştır. Elrond Vilya’yı Yüzük Savaşına kadar gizli tutmuştur. 29 Eylül 3021’de Yüzük'ü de beraberinde alarak denize açılmıştır. 

Sözcük Bilgisi
Safir Yüzük, Mavi Yüzük ve Gök Yüzük olarak da bilinen Vilya, “Gök, Gökyüzü” anlamına gelmektedir. Vilya kelimesi dünyayı çevreleyen en iç hava katmanı anlamına gelen Vilna kelimesinden türemektedir.


Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder